Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Waarom het fonds van de maand zelden een goede keuze is

Heeft u goede fondsen in uw portefeuille? Controleer geregeld of ze dat nog altijd zijn. Tijden veranderen immers.

Hebt u het gevoel dat uw bankier u een beleggingsfonds van de maand van het eigen huis wil opdringen? Of kiest u voor een bank die ook fondsen van andere instellingen verdeelt?

Heel wat Belgen hebben een of meerdere beleggingsfondsen. Eind september 2020 waren de fondsen die in België publiek worden verdeeld goed voor een beheerd vermogen van 216,6 miljard euro, berekende de fondsenvereniging Beama.

Het fondsenaanbod is dan ook groot. Er zijn fondsen in aandelen, in obligaties, in vastgoed, in kortetermijntegoeden, in goud of in een combinatie ervan. Daarbij zijn er fondsen die zich specialiseren in een bepaalde regio (Wereld, Europa, VS, Azië, Scandinavië, opkomende markten, …) of een bepaalde sector (farma, technologie, consumentengoederen,…).

Keuze

Hoe maakt u dan de juiste keuze in dat bos? In de eerste plaats door te kijken naar uw persoonlijke verwachtingen. Hoe ziet de rest van uw vermogen eruit? Hoe lang kunt u het geld missen? Hoe gaat u om met mogelijke (tussentijdse) verliezen?

Elke mens is anders, met andere behoeften en verwachtingen. Dat betekent dat elke beleggingsoplossing ook anders kan zijn. Wat voor de ene goed is, is dat niet noodzakelijk voor de andere.

Een fonds van de maand beantwoordt zelden aan die doelstelling. Dit is zoals een bier van de maand. De bedoeling is om er zoveel mogelijk van te verkopen.

Beobank heeft geen fonds van de maand. De bank biedt naast haar eigen fondsen bewust ook fondsen aan van elf andere beheerders. Die worden overigens niet zomaar gekozen. Eerst wordt onderzocht hoe ze op korte en lange termijn hebben gepresteerd en worden hun prestaties vergeleken met die van soortgelijke fondsen. Dan wordt gekeken hoe ze beheerd worden. Is er één beheerder of gaat het om een team? Deze oefening wordt niet eenmalig gedaan, maar geregeld herhaald.

Nabijheid

Bij Beobank kunt u de keuze van het fonds ook bespreken in een kantoor.  Dat maakt het u mogelijk om alle vragen te stellen die u wil.  Bovendien heeft een lokaal kantoor er alle belang bij dat u op termijn tevreden bent over uw belegging.

Het aankooporder wordt er trouwens pas getekend nadat u akkoord bent gegaan met de omschrijving van uw beleggersprofiel en de samenstelling van uw portefeuille. De eindbeslissing ligt dus bij uzelf.

De nabijheid van een kantoor laat u ook toe om uw beleggingen periodiek te laten evalueren. Beantwoorden ze nog steeds aan uw behoeften of moeten ze worden bijgestuurd? Dat is geen overbodige oefening. Doorheen een mensenleven veranderen de financiële behoeften constant.

Daarnaast kunnen de waarde-evoluties van onderdelen van uw portefeuille een bijsturing nodig maken om de vooropgestelde spreiding van uw portefeuille te herstellen. Daarom sturen de experten van Beobank u elk kwartaal dan ook een overzicht van de prestaties van uw beleggingsportefeuille.

Informatie of advies nodig over beleggen?

Maak een afspraak

Hoe kunnen we u helpen?