Verzekeringen
Beobank Home Secure

Verbonden alarmsysteem met 24/24 uur telebewaking. Vanaf 22€/maand

Online betalen nu veiliger dan ooit

Sterke authenticatie? Dat betekent veilig online shoppen!

In 2019 kochten 7 Belgen op 10 (minstens) één keer online. Door het coronavirus stijgt dit aantal sneller dan ooit. En dankzij Payment Services Directive 2 (afgekort PSD2) verloopt online betalen nu nog veiliger.

De afkorting PSD2 verwijst naar een Europese richtlijn over betalingen die sinds 2018 van kracht is. Ze verplicht de banken om een aantal aanpassingen in het voordeel van de consumenten door te voeren. Zo krijgt u toegang tot nieuwe diensten en zijn uw transacties beter beschermd. Voor dit laatste moet de “Strong Customer Authentication” of “sterke klantauthenticatie” zorgen. Deze identificatieprocedure is vanaf eind 2020 verplicht, maar veel Europese e-shops passen ze nu al toe.

Niet één, maar twee “factoren”

De striktere regels van de PSD2-richtlijn maken uw betalingen veiliger en gaan online fraude tegen. Hoe? Met “sterke authenticatie”. Dit betekent dat een online aankoop, afhankelijk van het bedrag, alleen maar mogelijk is na identificatie met twee factoren. Dat kunnen bijvoorbeeld een pincode en uw bankkaart zijn. Of een wachtwoord en uw vingerafdruk, enz. Het moet gaan om twee factoren uit deze categorieën:

  • wat u weet: een pincode, wachtwoord, enz.
  • wat u hebt: een bankkaartlezer, smartphone (via sms), bankkaart, enz.
  • wie u bent: uw vingerafdruk, irisscan, enz.

Doel? Nog meer veiligheid

Online shops moeten u dus vragen om uw identiteit te bewijzen met behulp van twee factoren. Doen ze dat niet? Dan kan de bank de transactie weigeren (zie verder). Klinkt dit vervelend? Bedenk dan dat het om uw veiligheid gaat: al uw betalingen worden vanaf nu systematisch dubbel gecheckt. En alleen u hebt de “sleutels” in handen! Nieuwe technologieën maken de operatie trouwens heel eenvoudig.

3-D Secure, een gangbaar en geruststellend label

Welke middelen gebruiken de handelaars voor sterke authenticatie? Voor betalingen met een kredietkaart is 3-D Secure een van de meest toegepaste protocollen. U merkt snel of een bepaalde e-shop dit protocol gebruikt als u op de website het logo “Verified by Visa” of “SecureCode” voor Mastercard ziet. Hoe verloopt de authenticatie dan concreet? U moet bijvoorbeeld uw kaartnummer ingeven en een code die u via sms op uw smartphone hebt ontvangen. Clean and safe!

Voor veiligheid zorgt u ook zelf

Sterke authenticatie is tegen eind 2020 verplicht. Het systeem wordt nu al in fasen ingevoerd. Vanaf eind augustus* zullen de banken weigeren om nog transacties van meer dan 1 500 euro uit te voeren op EU-websites die geen sterke authenticatie toepassen. Vanaf 22 september* gaat het om aankopen van meer dan 250 euro. Tot 17 november* daalt de drempel steeds verder. Online shops kunnen zich dus maar beter haasten om hun betaalsysteem aan te passen. Wat u intussen zelf kan doen, is altijd waakzaam zijn wanneer u online koopt.

 

*NB Deze datums kunnen nog wijzigen.

 

Hoe kunnen we u helpen?