Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

10 dingen die u moet weten over een lening op afbetaling

Een lening op afbetaling aanvragen? 10 dingen om bij stil te staan

Zijn er kleine werken in huis die u eindelijk eens wil uitvoeren, wil u een droomreis maken of simpelweg een project financieren zonder uw budget in het gedrang te brengen? Een lening op afbetaling biedt u een oplossing.

Mag iedereen een krediet aanvragen? Hoeveel kost zo’n lening? Hoeveel kan u lenen? In dit artikel vindt u het antwoord op al uw vragen.

1. Hoeveel kan ik lenen?

Elke lening is maatwerk. Hoeveel u kan lenen, hangt af van uw persoonlijke situatie. Aan de hand van uw inkomsten en uw lasten berekenen we samen hoeveel u kunt lenen. Daarna maken we een simulatie zodat u onmiddellijk ziet wat de mogelijkheden zijn. Met de Comfortlening Plus, leent u bijvoorbeeld tot 8000 euro tegen een aantrekkelijk tarief, terwijl u bij een standaard lening op afbetaling tot 75.000 euro kan lenen. Bespreek in elk geval met uw bankadviseur welk krediettype voor u ideaal is en welk kredietbedrag mogelijk is in verhouding tot uw terugbetalingscapaciteit.

2. Hoeveel tijd krijg ik om de lening terug te betalen?

De maximale looptijd van een lening is wettelijk vastgelegd en hangt af van het bedrag van het krediet. Zo moet een lening van 10.000 euro binnen de 48 maanden worden afgelost. Voor een lening van 15.000 euro krijgt u 60 maanden tijd. Leningen met een lager bedrag van hoogstens 2.500 euro moeten in 24 maanden worden terugbetaald. Uiteraard mag u altijd voor een kortere periode kiezen voor de terugbetaling.

Eenmaal u een afbetalingstermijn heeft afgesproken met de bank ligt alles vast: het bedrag dat u leent, de interestvoet en de maandelijkse aflossing die voor de hele terugbetalingstermijn dezelfde blijft. In de aflossingstabel die u krijgt, kunt u ook direct zien waar u op elk moment staat met uw afbetalingen.

3. Waarvoor kan ik een lening op afbetaling afsluiten?

Een lening op afbetaling is heel flexibel. U kan er een hele waaier van zaken mee financieren. De meest voorkomende zijn een renovatie, familiale kosten (huwelijk, doop...), de aankoop van een nieuwe of tweedehandswagen en vakantie. Sommige zaken zijn echter wettelijk uitgesloten, zoals geld lenen om te gokken of om een huisdier te kopen. Om vastgoed te verwerven bestaan andere kredietformules.

4. Hoeveel kost mijn lening op afbetaling?

Het bedrag dat u maandelijks afbetaalt, is voor de hele looptijd hetzelfde. Het hangt af van het geleende bedrag, het interestpercentage en de terugbetalingstermijn. Uw maandelijks af te betalen bedrag vindt u ook terug in de aflossingstabel die u krijgt. Voor een lening op afbetaling zijn er geen dossier- of administratieve kosten. Ontdek hier meer over het totale kostenplaatje en hoe dat berekend wordt.

5. Hoelang moet ik wachten op mijn lening?

In de meeste gevallen krijgt u al binnen de dag een antwoord van ons. Voor complexe zaken is meer onderzoek nodig. De bank probeert niettemin steeds rekening te houden met de dringendheid van uw aanvraag. In alle gevallen moet Beobank wel controleren of u over voldoende financiële draagkracht beschikt om de lening terug te betalen.

6. Moet ik al klant zijn bij Beobank om een lening te verkrijgen?

Neen. Dat is niet nodig. Iedereen kan bij Beobank een lening op afbetaling aanvragen. Het is ook perfect mogelijk om bij Beobank een lening op afbetaling voor een renovatieproject aan te gaan, terwijl u een hypotheeklening hebt afgesloten bij een andere bank.

7. Hoe krijg ik mijn geld?

De keuze ligt bij u. Het bedrag kan direct op uw rekening worden gestort, zodat u er de nodige betalingen mee kan doen, of u kan kiezen voor een gewaarborgde bankcheque.

8. Hoe weet ik of ik een lening kan krijgen?

In principe mag elke meerderjarige die in België is gedomicilieerd een lening op afbetaling aanvragen, maar uiteraard kijkt de bank ook naar uw financiële situatie en controleert ze uw kredietwaardigheid. Op basis van een verklaring over uw inkomsten en uitgaven kunnen onze medewerkers doorgaans snel zeggen of u de lening kan krijgen. U kan hiervoor een afspraak maken of uw aanvraag online indienen. Bent u getrouwd of wettelijk samenwonend? Dan moet de kredietaanvraag doorgaans door beide partners worden ondertekend

Beobank is wettelijk verplicht om bij elke kredietaanvraag in de Centrale voor Krediet aan Particulieren bij de Nationale Bank na te gaan of u andere leningen heeft lopen. Op basis hiervan maken we een kredietanalyse.

9. Kan ik mijn lening vervroegd terugbetalen?

De wet op het consumentenkrediet laat u toe om te allen tijde uw lening op afbetaling gedeeltelijk of volledig terug te betalen. U moet dan wel rekening houden met een wederbeleggingsvergoeding. Die bedraagt 1% op het afgeloste kapitaal indien de lening nog meer dan 1 jaar loopt. Is dat minder, dan daalt de vergoeding tot 0,5%. Het maximum mag nooit hoger zijn dan de rente die u nog zou moeten betalen indien u niet vervroegd afloste. Bij een gedeeltelijke terugbetaling wordt uw maandelijkse afbetaling verlaagd of uw looptijd ingekort.

10. Hoe kan ik een lening op afbetaling aanvragen?

U heeft twee mogelijkheden. Ofwel komt u naar een kantoor van Beobank, waar u wordt geholpen door een adviseur, ofwel dient u een aanvraag in via het internet.

Zelf ook een project in het vooruitzicht?

Simuleer uw lening

LET OP, GELD LENEN KOST OOK GELD.

Lening op afbetaling, onder voorbehoud van aanvaarding van uw dossier.

Hoe kunnen we u helpen?